V. PALKO: Ak Matovič nezmení rozhodnutie o detektore lži, rozbije kandidátku

06.02.2012 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Viacerí kandidáti z listiny OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností avizujú, že by ju mohli opustiť ešte pred konaním predčasných parlamentných volieb. Ako uviedol kandidát Vladimír Palko na dnešnom brífingu, dôvodom je požiadavka Igora Matoviča, aby všetci kandidáti hnutia sa zúčastnili na vyšetrení na detektore lži.

Možný odchod z kandidátky OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností sa týka jednotky na kandidačnej listine Martina Mojžiša, členov Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Vladimíra Palka a Františka Mikloška, Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Petra Zajaca a Ondreja Dostála, ako aj nezávislých kandidátov Štefana Bučka a Eugena Kordu. Palko dodal, že ak bude Matovič na požiadavke trvať, odídu všetci desiati kandidáti za KDS aj desiatka zástupcov OKS.

Podľa Palka asi pred týždňom prišiel Matovič s požiadavkou, aby všetci kandidáti hnutia prešli vyšetrením na detektore lži. Podľa informácií TASR sa malo týkať toho, či v živote vzali, alebo nevzali úplatok. \"Je to príklad politického primitivizmu. Je to debilný nápad,\" vyhlásil Palko. Dodal, že ak Matovič bude na svojej požiadavke trvať, rozbije kandidačnú listinu OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností.

Vyšetrenie na polygrafe sa podľa neho využíva v prípade ľudí podozrivých zo závažnej trestnej činnosti, navyše nie je stopercentne spoľahlivé. Približne jeden z desiatich vyšetrených by mohol byť označený za vinného, aj keby ním nebol. Podľa Petra Zajaca ide táto požiadavka \"za rámec demokracie\", za ktorú viacerí kandidáti celý život bojovali. \"Nie sme cvičené opice,\" zdôraznil Palko a pripomenul, že Matovič kandidátku pôvodne skladal z nezávislých osobností, ktoré mali mať autonómiu v rozhodovaní.

Podľa parlamentného volebného zákona môžu kandidáti odstúpiť z kandidátky do 48 hodín pred konaním volieb. Do tejto lehoty ich môže z kandidačnej listiny odvolať aj strana, ktorá ich nominovala.
 

Vyberte región